Oppdag Le Marche

Fabio Fraternali

Du advares mot kun å følge tradisjonelle reiseruter til de mest kjente stedene når du planlegger å besøke Le Marche. Den virkelige skjønnheten i regionen ligger i de små, bortgjemte og tilsynelatende utilgjengelige stedene. Gå deg vill, reis gjennom daler, åser og små landeveier. Her ligger de genuine opplevelsene rett rundt hjørnet!

For mange er Le Marche de bølgende åssidene opp mot fjellene og dalene som snor seg langs elver som til slutt renner ut i havet. Men regionen er uendelig mer flerstemt. I tillegg til barsk og innbydende natur er Le Marche rik på legender og historier; både adelig og stemor på samme tid. De endeløse tårnene, festningene og slottene, palassene, de små landsbyene og de vidunderlige smakene som varierer fra en dal til en annen, det er også Marche.

I det nordlige Le Marche finner du et område som ennå er ukjent for folk flest, Montefeltro, som kile mellom Emilia Romagna og Toscana. Når en hører navnet, tenker kanskje noen på hertugen av Urbino, men i virkeligheten er Montefeltro først og fremst et historisk område som består av mange små, rolige landsbyer med en strålende fortid.

Et eksempel er den minste kommunen Frontino, en landsby på en høyde under det majestetiske fjellet Carpegna er en by der tiden ser ut til å ha stoppet. I nærheten, som en del av fransiskanerklosteret Montefiorentino, ligger Conti Oliva-kapellet i all sin renessanseprakt. Det er et arkitektonisk mirakel fra det femtende århundre som huser flere magiske skulpturer og malerier, blant annet et av mesterverkene til Raphaels far, Giovanni Santi.  

Ikke langt unna ligger Macerata Feltria, en landsby med røtter tilbake til den romerske byen Pitinum Pisaurense. Her på en høyde i dalen finner du edle palasser, kirker og imponerende tårn med en uvanlig klokke delt inn i kun 6 timer og en enkelt viser! Dette er et sjeldent eksempel på alla Romana tidsvisningen som ble brukt i Italia fra det 13. århundre og helt fram til Napoleons invasjon.  

Lenger ned i dalen kommer du til Sassocorvaro med den imponerende festningen, arbeidet til hertug Federico da Montefeltros arkitekt Francesco di Giorgio Martini. Som et symbol på styrke har konstruksjonen skilpaddeform med et «skall» som under andre verdenskrigs reddet ti tusen kunstverk fra Urbino og hele regionen opp til Venezia.

Når du krysser Foglia-elven er det viktig å stoppe opp i Urbino, en av perlene fra den italienske renessansen og hjemstedet til Raffaello Sanzio. Her må du besøke palasset som ble bygget av hertug Federico da Montefeltro, en av de største italienske krigsherrene i det femtende århundre.

Palazzo Ducale ønsker deg velkommen med torricini, en fasade med to eventyrtårn som inviterer deg inn i det som en gang var hjemmet til Montefeltro-familien. I dag er det et museum hvor det er mulig å beundre mesterverk av Piero della Francesca, Raphael og Titian, bare for å nevne noen! Gå ikke glipp av oratoriet til San Giovanni Battista med freskene laget i 1414 av brødrene Lorenzo og Jacopo Salimbeni fra San Severino Marche. Det er en sann skattekiste med kanskje de vakreste eksempler på sengotiske malerier fra Le Marche.

Men Urbino er ikke bare historisk, kunstnerisk og arkitektonisk skjønnhet. Her kan du også smake lokal crescia fylt med salami og oster fra området, først og fremst den såkalte casciotta d'Urbino, en ost som til og med gjorde den store Michelangelo gal, bokstavelig talt!

Når du reiser videre mot Acqualagna, vil naturens kraft avsløres av den voldsomme Furlo kløften. 

Urbino

Frontino

Macerata Feltria

Sassocorvaro

Navnet stammer fra det latinske ordet for «lite hull»,
forulum, på grunn av tunnelen som ble gravd av keiseren Vespasian mellom 76 og 77 e.Kr. som en del av den romerske veien Via Flaminia. Her smelter natur og historie bokstavelig talt sammen. Menneskets tilstedeværelse i området er tydelig takket være den romerske tunellen, men også gjennom den monumentale klosterkirken San Vincenzo som er grunnlagt på 1000-tallet, med murer av kvadratiske steiner som kommer fra Furlo-steinbruddene. Du må heller ikke gå glipp av Acqualagna og smaken av hvit trøffel, det såkalte "hvite gull" som vokser rikelig i disse områdene; en delikatesse som leveres herfra til de flotteste restaurantene i verden!

Etter å ha forlatt innlandet og tatt kystveien mot Pesaro, er det nesten obligatorisk å stoppe i Gradara og for å besøke denne mektige festningsbyen som sannsynligvis var scenen for en av de mest berømte kjærlighetstragediene gjennom tidene. Vi snakker ikke om Romeo og Juliet, men om den tragiske kjærlighetshistorien til Paolo og Francesca, de to uheldige elskere som ble drept av hennes mann (og bror) Gianciotto Malatesta. Historien er foreviget av Dante i La Divina commedia - den guddommelige komedie.

Pesaro er en berømt for sin kunst og ikke minst for å være fødestedet til den berømte komponisten Gioachino Rossini. Når du vandrer gjennom Pesaro stopper du kanskje for å smake på den typiske Rossini-pizzaen, før du beundrer de majestetiske palassene i sentrum og rusler ned til havet. Du beundrer også den fantastiske Villino Ruggeri, et hus bygget i ren italiensk Liberty-stil (Art-Nouveau) for Oreste Ruggeri, en farmasøyt og kjemiker som tjente formuen ved å finne opp en pille for å behandle anemi.  

Reiser du videre sørover langs Adriaterhavskysten kommer du til Fano, det gamle Fanum Fortunae, en by som ønsker

besøkende velkommen med den imponerende Augustus-buen som ble bygget i år 9 e.Kr. Byen forteller sin tusenårige historie gjennom bygningenes steinmurer fra den romerske perioden til middelalderen og renessansen. Gå ikke glipp av et besøk i Santa Maria Nuova-kirken hvor du finner Annunciazione (bebudelsen) og Pala di Fano, to store verk av Pietro Perugino, som ifølge historien så den unge Raphael prøve seg på å male en del av komposisjonen.

Lenger sør vil du krysse grensen mellom provinsene Pesaro og Urbino og Ancona. Her må du igjen ta en avstikker inn i landet til den vakre og stolte borgbyen Mondavio og borgen Rocca Roveresca fra det femtende århundre. Deretter må du oppleve Corinaldo, en sjarmerende borgby som fortsatt er omgitt av nesten en kilometer av sine gamle murer og den spektakulære trappen til Pozzo della Polenta.

Fortsetter du så tilbake til kysten kommer du til Ancona-området og den berømte Conero-rivieraen. Navnet til fjellet som stikker ut i havet her kommer fra en jorbærbusk som vokser vilt i den den såkalte "Italias albue". På Conero-kysten er byen Sirolo et must, der den steile og frodige naturen møter en av de vakreste strendene i Marche.

Men vår vandring i Le Marche kan ikke ta slutt før vi har besøkt den aristokratiske byen Macerata, en arkitektonisk perle med blant andre den stemningsfulle Sferisterio, arenaen som ble bygget på 1820-tallet som en idrettsplass for ballspillet bracciale. I dag er den halvsirkelformede arenaen scenen for en av de viktigste musikalske begivenhetene i regionen, Macerata Opera Fesival.

Dette er bare en liten smak av en flerstemt region som forener et av de mest fascinerende områdene i Italia gjennom maten, vinen, naturen, historien og kunsten. 

Furlo

Gradara

Mondavio

Conero-rivieraen

info@sibillatravel.com
+47 954 39039 
   
© 2021 Sibilla AS
© Franco Mancinelli
© Regione Marche & local suppliers